The Gross National Debt:

Student Loan Debt

Sunday, July 24, 2011

Politiet frykter lynsjestemning når Breivik skal i retten

Politiet vil be om lukkede dører når terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett mandag ettermiddag

Advokat Geir Lippestad er utnevnt som forsvarer for siktede Anders Behring Breivik (32).
Advokat Geir Lippestad er utnevnt som forsvarer for siktede Anders Behring Breivik (32). Foto: Holm Morten/Scanpix

Det får TV 2 bekreftet fra politikilder søndag kveld. TV 2 vet at politiet på et tidspunkt vurderte om de skulle la forhandlingene gå for åpne dører, men kvelden før rettsmøtet har politiadvokaten altså bestemt seg for å be om at publikum stenges ute.

Dermed blir det opptil tingrettsdommer Kim Heger å avgjøre om presse og publikum får være til stede når 32-åringen som er siktet for terror og drap fremstilles for fengsling.

Normalt vil kjennelsen fra fengslingsmøter være offentlig, men det er ikke kjent hva retten vil avgjøre i forhold til dette. For opplysninger fra fengslingsmøter gjelder det formelt sett referatforbud.

Ville ha publikum
Anders Behring Breivik har selv ytret ønske om at fengslingen må gå for åpne dører, slik at han kan forklare media bakgrunnen og hvorfor han mente det var nødvendig å utføre terroraksjonen og massakren på Utøya.

Nærmere 100 personer, de fleste av dem ungdom, ble brutalt revet bort, i det som er den hittil verste massakren utført av en enkeltperson.

– Han er kjent med hvor mange mennesker som er døde og skadet, og det er vanskelig å gjengi hva han tenker, sier mannens forsvarer Geir Lippestad til TV 2.

Etter det TV 2 får opplyst vil politiet kreve mannen varetektsfengslet i åtte uker. 32-åringen har erkjent de faktiske forhold, men erkjenner ikke straffskyld.

– Han mener selv at han ikke kan straffes for det han har gjort. Han sier han det var grusomt å gjennomføre drapene, men i hans hode var det nødvendig for å få endret samfunnet, sier Lippestad.

Fengslingsmøtet vil finne sted i Oslo tinghus, bare et steinkast fra regjeringskvartalet.
Imprisonment meeting will take place in Oslo Courthouse, just a stone's throw from the government quarter. Photo: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tar ingen sjanser
Politiet tar ingen sjanser når Anders Behring Breivik skal fremstilles for fengsling. Politiet frykter hevnaksjoner og lynsjestemning i retten. Det vil være et massivt politioppbud i Oslo tingrett for å sørge for 32-åringens sikkerhet.

– Vi tar høyde for det meste i morgen. Dette er en veldig spesiell sak. Vi må forsikre oss om at siktede blir fraktet trygt frem og tilbake til retten. Vi skal også sørge for at det er så mye politi til stede at rettsforhandlingene kan gå riktig for seg, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.

Det er ventet svært mye nasjonal og internasjonal presse til fengslingsmøtet. Alle som skal inn i retten må legitimere seg og gå gjennom en sikkerhetskontroll.No comments :

Post a Comment

Infolinks In Text Ads